BLINI a’la Kosta

Tekst: Konstantin Petrov (engelsk) og Sverre J. Dahl
Foto: Konstantin Petrov og Sverre J. Dahl (Klikk på bildene for større utgaver)

Ingredienser

(3-4 porsjoner)

 

0,5 l melk

0,5 ts salt

0,25 ts Bakepulver.   Du trenger også eddik for å sette i gang bakepulveret. En dråpe eddik i skjeen er nok for å få det til å skumme og frese.

1 ss sukker

2 store eller 3 mellomstore egg

8 ss (toppede) hvetemel

Maisolje til steking     (Kosta bruker det fordi det ikke gir smak eller lukt, men man kan bruke det man liker. Kostas mor bruker solsikke olje – den lukter og smaker – men den gir jo også en fin smak på bliniene. Man kan ikke få solsikkeolje slik den raffineres i Russland i London – Trolig ikke i Oslo, heller)

 

Utstyr

 

stor bolle       (så det er enkelt å piske)

stekepanne    (Kosta bruker to panner – da går stekingen fortere. Han bruker også en pannekakestekepanne, det er en panne med lave kanter.)

kjele til varming av melk

stekespade

 

 .

Røren

 

1.       Varm opp melk, men ikke for varm, bare varm nok til å løse opp sukkeret senere.

2.       Ha sukker, salt, bakepulver bruset med eddik i bollen

3.       Ha eggene i bollen

4.       Visp alt sammen, men ikke for energisk, bare slik at eggen blander seg med melken

5.       Ha i 4 toppede ss mel og bland inn uten at alt melet virvles opp. Visp til røren blir jevn og fin uten klumper.

6.       Gjenta punkt 5 med mer mel.

NB: Du kan ha i alle åtte skjeene på en gang, men Kosta foretrekker å gjøre dette i to stadier.

7.        

Visp til røren blir jevn og fin uten klumper.

 

 

Steking

 

Hell en ts olje i stekepannen(e). Forvarm pannen med olje på sterkeste varme, men ikke brenn oljen. Skru ned på halv.

 

Hell litt røre I panne. Tykkelsen på blinien avhenger av hvor mye du heller i. Løft opp pannen og tilt den rundt slik at hele panne dekkes av røre. Sett pannen tilbake på platen. La den steke i ca. 50 s. Sjekk at den ikke brenner seg fast ved å løfte på kanten av blinien. Når du synes den ser ferdig ut på den ene siden, snu den og stek videre ca. 40 s på den andre siden. Pass igjen på at den ikke brenner seg fast. Da må du skru ned varmen. Legg den ferdige blinien over på en tallerken.

Følg denne prosedyren til all røren er oppbrukt. Ha en ts olje i pannen for hver ny blini.

 

 

Røren fra de mengdene ingrediensene som er nevnt over er nok til ca. 3-4 porsjoner, men det avhenger både av størrelsen på stekepannen og mengden røre som brukes til hver blini. Kosta foretrekker tynne, mens hans mor lager dem tykkere. Tettheten av røren påvirker også tykkelsen på bliniene.

 

Serveres med syltetøy. Kosta liker også blini med ost (jo sterkere smak på osten, jo bedre). Ellers mener han at de skal spises med te med sitron til.

 

Nyt.

 

 

 

 

 

 

 

Ytterligere informasjon om Blini:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blintz

http://www.vg.no/matogdrikke/matguiden/index.hbs?o=66

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/programmer_nrk_trondelag/1.2003367

Tilbake

----------------------------------------------------------------------------------

Kostas opprinnelige oppskrift, beskrivelse og kommentarer:

 

Recipe for Blinis “My Way”

 

Ingredients:

 

1.       Milk - ½ litre

2.       Salt – ½ tea spoon

3.       Baking soda – ¼ tea spoon.  You also need Vinegar to “put out” the soda.  Just a drop of vinegar on the soda in the spoon will be sufficient to make it froth.

4.       Sugar – 1 table spoon

5.       Eggs – either 2 large or 3 medium size

6.       Flour – 8 table spoons-full (do not even out on the spoon – put it as comes out – with a small “hill” on the spoon)

7.       Pure corn oil (I use it because it does not leave a taste or smell, but one can use what one feels comfortable with.  My mother uses sunflower oil – it smells and tastes – but leaves a nice taste on the blinis though. London does not have sunflower oil refined as in Russia)

 

Equipment:

 

1.       Large bowl (to whisk in comfortably)

2.       Frying pan (I use two pans – the process becomes quicker.  Also I use pancake frying pan – low freeboard)

3.       Pan for heating milk

4.       The plastic pancake thingy to turn blinis over (do not know the English term for it)

 

Preparing the mixture:

 

1.       Warm up milk in a pan, not too hot, just warm enough to help sugar and Co to dissolve better later.

2.       Put in a bowl: sugar, salt, deactivated (by vinegar) baking soda

3.       Pour warm milk in

4.       Crack all eggs into the bowl

5.       Now, whisk all this, but not too energetically, just to let the eggs blend with the milk

6.       Put 4 table spoons of flour.  Sink the flour before you whisk the mixture – otherwise you and the kitchen will be winter white!  Then whisk until the mixture is nice and even without flour lumps.

7.       Repeat point 6 above with more flour.

Note: You can put all 8 table spoons of flour at once, but I prefer it in two stages.

8.       Whist until the mixture is free from lumps.

 

Frying:

 

1.                  Pour 1 tea spoon of oil on the frying pan(s).

2.                  Pre-heat the frying pan with oil on mark 9 (highest on my BOSCH electric hob), do not burn the oil. Turn it down to 5 mark.

3.                  Pour some mixture into the pan. The thickness of the blini will depend on how much mixture you will pour. Pick up the pan and let the mixture cover its entire surface by inclining the pan in different directions. Do not forget to put the pan back on the stove! It is not a finished product yet!

4.                  Let the blini fry for about 50 sec. Check that it is not burning by lifting its edge slightly. Turn it over and fry for about 40 sec. Again, check that it is not burning.  If it does, turn down the heat to 5.

5.                  Take the ready blini from the pan onto a plate.

6.                  Follow this procedure until all the mixture is gone.  Put oil on the pan each time before you start frying each blini.

 

 

The amount of mixture from the about ingredients will serve 3-4 people, but depends on the size of the frying pan and the amount of mixture one is using for each blini.  I prefer thin ones, my mother makes them thicker. Also the density of the mixture has an effect on thickness of blinis.

 

Serve with comfiture, jam.  I also like blinis with cheese (the stronger the cheese’s taste the better).  Also, important, blinis should be taken with tea (with fresh lemon in the tea).

 

Enjoy.

 

Attached is the recipe for the Blinis “My way” together with some photos to help you see the process and result.

Upon completion of this dish you will have mustered the reason behind the Old Russian proverb “The first blini comes out scrambled”. This means that what ever one does the first time it is not perfect.

 

I also have my family’s own tradition – I give the first blini to my son to try and tell me if it is OK.  But regardless of his opinion I still continue cooking.

 

Have fun.

 

Kosta

 

Tilbake