KALVEBRISSEL

Tekst og Foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildene for større utgaver)

Fra Arne Brimi, men på bokmål

 

 

Kalvebrissel er en delikatesse som vi i liten grad benytter. Brisselen er en kjertel som sitter bak i halsen på unge dyr. Det er ikke bare fra kalv vi kan bruke den, men også andre dyr som lam og elg.

Elgjegere som feller kalv, bør ta vare på den lyse, fine brisselen. Som råvare i kjøkkenet er den brukbar til flere ting. Den kan være en del av hovedretten, en egen kjøttrett i en større meny, eller som i dette tilfellet, forrett.

Legg brisselen i rennende vann i 2-3 timer. Kok opp vann og tilsett grønnsaker og krydder. Legg brisselen i vannet å la den trekke i ca. 40 minutter eller til den er fast. Avkjøl brisselen i kokevannet. Ta brisselen ut og rens den for hinner og fett.

 

Til 4 personer

500 g brissel

1 liter vann

1 gulrot

1 løk

salt

6-7 hele pepperkorn

2 laurbærblader

 

Salat med ristet brissel

 

Til 5-6 personer

Ca. 500 g renset brissel

Salt og nykvernet hvit pepper

2 dl byggmel til panering

klaret smør eller olje til steking

salat

 

Forvell brisselen. Rens og vask salaten. La den renne av og legg den på en tallerken.

Ha salt og pepper i byggmelet. Skjær brisselen i pene skiver og vend dem i melet. Stek dem i varm panne til de får en gylden fagre, ta dem opp og del dem på midten og server dem på salatsengen.

 

Skyll ut pannen med litt vann for å fjerne mel-restene og fres opp litt balsamicoeddik i pannen som drysses rundt.

Tilbake