COQ AU VIN

Fra den rutete kokeboken til Ingrid Espelid Hovig

Tekst og foto: Sverre J. Dahl

Tid: 1 time 15 min, 4 porsjoner, enkelt

 

Ingredienser

 

1 stor kylling ca. 1 kg

2 ss hvetemel

1,5 ts salt

0,2 ts hvit pepper

1 ss smør eller olje

1-2 hvitløksbåter

0,2 ts timian

1 lite laurbærblad

4 dl rødvin (eller kraft)

15 småløk

200 g friske sjampinjonger

150 g lettsaltet flesk
 (eller bacon)

 

hakket persille

Tilberedning

Tin eventuelt dypfryst kylling og del den i biter. Snu stykkene i en blanding av mel, salt og pepper. Brun dem i smør eller olje i en stekepanne. Legg dem over i en gryte. Ha i knust hvitløk, timian, laurbærblad og vin. Legg på lokk og la det småkoke på svak varme ca. 20 min.

Rens løkene og soppen, skjær flesket i strimler og brun det sammen med løken og soppen. Ha alt oppi til kyllingen. La det småkoke 20 min til. Smak eventuelt til med mer salt og pepper. Strø på rikelig hakket persille.

Serveres med ris eller kokte poteter eller som på bildet her med kokt blomkål.

 

TIPS

Coq au vin er en klassisk fransk gryterett. Den består egentlig av en hanekylling kokt i rødvin sammen med løk, hvitløk og urtekrydder. Som de fleste gryteretter kan den varieres på mange måter og det sies at enhver fransk kvinne har sin helt egne vri på denne retten og at det er en forusetning for å kunne bli gift…

 

DRIKKE

For eksempel en middels rødvin av samme type som den man har i gryta.

 

 

Tilbake