CRÈME BRULÉE

Variant 1

Variant 2

2 porsjoner
(kommer an på hvor store former du har)

4 Eggeplommer
1 helt egg
80 g sukker
3 dl fløte
1 dl melk
1 vaniljestang

8 porsjoner

5 dl fløte
1.5 dl melk
3 hele egg
3 eggeplommer
1 dl brunt sukker

(Klikk for større utgave)

Slik gjør du:
Ha fløte i en kjele.
Del vaniljestangen på langs og skrap ut innholdet.
Ha det i kjelen sammen med selve vaniljestangen.
Varm fløten nesten til kokepunktet og hell, den i en bolle hvor egg og sukker er vispet sammen.
Rør hele tiden mens fløten helles i.
Hell alt tilbake i kjelen og visp til massen tykner litt.
OBS vær veldig forsiktig - må IKKE koke (da blir det eggerøre)
Sil og hell så fløte/egg blandingen i ildfaste former.
De kan være høye eller lave - spiller mindre rolle. Settes i vannbad i ovnen på ca. 120 grader. Der skal de stå til de er stivnet. Hvor lenge de skal stå kommer an på hva slags former du bruker. Når de er stivnet settes de kjølig helst til dagen etter. Før servering legges et lag med sukker på toppen. Dette sukkeret skal smeltes og det mest praktiske er å bruke en propanbrenner. (gir best kontroll) Evt. sett de høyt inn i ovnen med glødende grillelement.

(Fra http://www.krem.no)

Slik gjør du:
Ha fløte, melk og sukker i en kjele. Varm blandingen i 3-5 minutter på svak varme. La det ikke koke. Ta kjelen av varmen og avkjøl blandingen noe. Visp sammen eggene og plommene og hell forsiktig i den lunkne blandingen, hell blandingen i 8 små former. Sett formene i langpanne. Ha vann i pannen slik at vannet står halvveis opp på skålene. Stek formene i ovnen på 150 grader i 40-50 minutter. Ta formene ut og la dem hvile 1 time. Dryss brunt sukker over puddingene og sett formene i stekeovnen under grillen til sukkeret blir gyllent, 2-3 minutter.

Alternativt smeltes sukkeret med propanbrenner.

(Klikk for større utgave)

Desserten serveres kald sammen med en kopp sterk varm kaffe.

Variant 3

Fra Fisk- og skalldyrkurs hos Bølgen og Moi 26. Oktober 2007

Ingredienser

1 liter fløte
150 g sukker
8 eggeplommer
3 vaniljestenger
stjerneanis
brunt sukker
bær og is
smeltet 65% kakao sjokolade og hvit sjokolade til pynt

Fremgangsmåte

Kok opp fløte og sukker med vaniljestang og eventuelt litt stjerneanis. Trekk til side blandingen etter oppkok.
Bland deretter inn eggeplommene. Hell over i kopper eller former.
Posjeres i ovn på 97 grader til den er fast, i ca. 35 minutter. Fjern bobler med propanbrenner. Kjøl av.
Dryss på brunt sukker og smelt til knekk med propanbrenner.
Serveres med hjemmelaget is og jordbær kjørt i mikser tilsatt limesaft.

 

 

 

 

 

Tilbake