EnBedreMiddag Nr.2
2 April 2001

Tekst: Sverre J. Dahl
Foto: Harald Andresen
(dobbeltklikk på bildene for større utgave)

Laksecarpaccio

Syltynne skiver av rå laks marineres i olje, sitronsaft og pepper i en times tid. Serveres med ristet brød.

Innbakt laks a la Calzone

Tommetykke skiver av laksefilet krydres med sitronpepper og salt som får trekke inn en times tid. Før tilbereding legges ca. 1 ss smør på toppen og fileten overdrysses med en halv teskje estragon. Filetene pakkes inn hver for seg i bakepapir, men slik at papiret ikke berører fisken. Stekes på plate i ovnen på 200ºC i ca. 10-15 minutter. Kan også stekes ved noe høyere temperatur enda kortere. Kort steketid gir fin farge på fisken.

Alternativ beskrivelse (En glad laks I, fra NRK)

(2 pers.)
300 g renskåret laksefilet
100g smør
saften av 1/2 lime
salt og hvit pepper
estragon og ringblomstblader
--
2 stk bakepapir/matpapir ca. 25 x 50 cm.
Sammenvispet eggehvite. På fagspråket kalles slike pakker en "papillot" - sommerfugl.

Skjær laksen i fine skiver, 2 til hver. Brett papiret i 2. Den åpne kanten klippes litt på hjørnene slik at formen blir rund. Brett papiret ut igjen. Legg på smørklatter på den ene halvparten av papiret. Anrett lakseskivene på og krydre dem. Press lime over (ha evt. på en liten hvitvinskvett) Dryss over frisk estragon.

Brett den andre delen av matpapiret over det hele og brette kantene. Forsett med dette hele veien rundt. Klem hver brett skikkelig godt sammen. Papilotten skal være skikkelig tett (virker som en calzone). Pensle gjerne kanten med litt eggehvite før du bretter - for sikkerhets skyld.
Stekes i forvarmet ovn, 7-8 minutter ved 200 gr varme, midt i ovnen. Ta pakken forsiktig ut og sett dem på varme tallerkener. Så kan hver og en åpne sin egen velduftende pakke. Dryss over ringblomstblader.

Brochetta

Tomatsalat med frisk basilikum og oliven.

Grillet laks med kokte poteter, brokkoli, gulrøtter og hvitvinsaus med reker

Varme bringebær med is

Bringebærene tilsettes litt sukker og vaniljesukker og varmes raskt før de danderes rundt en kule is eller to.

Tilbake