ESTRAGONMARINERTE KAMSKJELL MED SYLTET SOPP, BAKT PAPRIKA OG TRØFFELVINAIGRETTE
(Etter Bent Stiansen fra boken: Ingrid og kokkene)
6 porsjoner

SKJELLENE OG MARINADEN
6 ferske kamskjell
4 ss valnøttolje
2 ss hakket estragon
1 ts salt
0.25 ts nymalt pepper
0.25 ts sukker
saften av 0.5 lime
Rens kamskjellene og ta ut den hvite kraftige muskelen. Vask den og skjær den i tynne skiver.
Kjør alle ingrediensene til marinaden i en i hurtigmikser, eller visp dem sammen. Pensle et brett med marinade, legg kamskjellskivene utover og pensle dem med marinade. La det stå i minst 1.5 time til marinering.

 

SYLTET SOPP
300 g blandet fersk sopp, gjerne skogsopp
0.5 dl god jomfru-olivenolje
2 fedd hvitløk
2 ss hvitvinseddik
2 ss hakkede ferske urter som persille, gressløk etc.
salt og pepper

Rens soppen og stek den i varm olje sammen med hakket hvitløk. La saften koke inn. Tilsett hvitvinseddik og smak til med salt og pepper. Hold soppen varm til servering.

BAKT PAPRIKA
2 røde paprika
2 ss olivenolje
2 ss hvitvinseddik
2 fedd hvitløk
salt og pepper

Rens paprikaen og del dem i strimler. Ha dem i en kjele med olivenolje, hvitvinseddik, hakket hvitløk, salt og pepper. Kok langsomt under lokk til paprikaen er mør.

TRØFFELVINAIGRETTE
1 dl trøffelolje eller nøtteolje
3 ss balsamicoeddik
1 ss hakket sjalottløk
salt og pepper

Bland alle ingrediensene og smak til.

ANRETNING
Pensle tallerkenen med litt trøffelolje eller nøtteolje. Legg skiver av kamskjell i en litt vid ring sammen med lun sopp og strimler av paprika. Plukk fire forskjellige salater i små biter, vend dem i trøffeldressingen og legg en liten salathaug midt på.
Pynt med estragonblad og gressløkstilker.

Dressingene og bakt paprika kan lages ferdig i god tid.

Rognen på kamskjellene kan stekes i litt chiliolje og serveres sammen med forretten.

DRIKKE
Kamskjell har ofte en søtlig karakter, men i denne forretten hvor de serveres marinert (naturell), er det ikke dette preget som kommer fram. I tillegg kommer sopp, paprika, urter, oljer, eddik osv., som gir retten et mer salatpreget helhetsinntrykk.

En tørr, ikke for kraftig hvitvin vil passe godt.
Eksempelvis en Soave Classico fra Nord-Italia eller en god Sauvignon Blanc fra for eksemple Chile.

Tilbake