INDISK KHORMA MED LAM

Tekst og Foto: Sverre J. Dahl
Fra Thor Olav Sørnmo

6 porsjoner

I stedet for fårikål kan man prøve Indisk. Enkelt å lage, men utrolig velsmakende, og ikke for sterkt.

Ingredienser

3-4 ss Indisk Kurri pasta (Kjøp ”Hot” hvis du tør, eller bruk ”Medium”)

1 boks Kokosnøttmelk

2 bokser hermetiske tomater

2 løk i små biter

1 – 2 finkuttet grønne chili

0,8 - 1 kg renskåret lammekjøtt (Hvis du har 2 kg med fett og ben har du ca. 0,8 - 1 kg renskåret)

 

 

Fremgangsmåte
Bruk Fårikålkjøtt, men skjær bort noe av fettet og alle beina. (Kok kraft til grønnsaksuppe på beina og fettet)

 

Fres kjøttet sammen med løk og chili til løken er gyllen. Tilsett 3-4 ss karri pasta (dette er kraftige saker så tar du for mye blir det ikke godt). Bland godt og la det hele putre et par minutter. Tilsett tomatene.

Kok i ca. 30 minutter. Jo lenger koketid, jo bedre kjøtt.

Tilsett kokosmelken på slutten og la det hele koke i 5-10 minutter til.

 

Server med Raita, ris og Naanbrød.

 

Kaldt øl?

 

 

Originalteksten fra Thor Olav Sørnmo, DNV

Here is a recipe for Indian "Khorma" with lamb.

The meat of the lamb which you would consider to be used in stews / Fårikål can well be suited for Indian cooking.

I am very fond of the Indian/Pakistani way of cooking, and have found a recipe I think is very tasty and recommendable;

 

What you need:

    1 box of Indian Curry paste  (Buy Hot if you dare, otherwise use regular)

    1 box of Coconut milk

    2 boxes of crushed canned tomatoes

    2 regular onions

    1 - 2 green chilli(s)

    800 - 1000 grams of clean cut meat (If 2 kg with fat and bone, you have 800 g - 1000 g of clean meat).

 

From the meat you normally use for stew, cut away all bones and some of the fat.

 

Fry the meat together with onions cut in semi-small pieces and a fine-cut chilli.

Fry the onions until shiny golden.

Use 3-4 table spoons of curry paste (NB, this is tasty and too much is not good)

Stir well together and let sizzle for a minute or two.

Add the canned tomatoes.

Let cook for 30 minutes (The longer you cook, the tastier the meat)

Add the coconut milk at the end, and finalise the cooking for another 5 - 10 minutes.

 

Serve with Raita, rice and Naan if available.

 

Tilbake