STEKT HELLEFISK MED ROSMARIN, SJALOTTLØK OG OLIVEN

Tekst og foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildene for forstørrelse)

Antall porsjoner 4, 1 time, lett

 

Ingredienser

 

12 sjalottløk, skrellet, men med roten på

1 hvitløksknoll, brutt opp i fedd, men med skallet på

100 ml olivenolje

4   hellefisk stykker med bein omtrent 250 g hver
(Be fiskehandleren om hellefiskskiver, en del av fisken med bein og med både topp- og bunnfiletene sittende på)

200 g svart oliven uten steiner

6 store stilker rosmarin

 

 

Hvitløksmajones (6 ss majones blandet med 1 fedd hvitløk og en skvett sitronsaft) alternativt som her.

English text

 

Rett fra ovnen

Tilberedning

Varm ovnen til 240 grader C (varmluft).

Legg sjalottløken og hvitløksfeddene i halvparten av oljen i en langpanne og stek i 20 minutter. Vend på løkene noen ganger i løpet av steketiden så de blir dekket av oljen og ikke blir brent.

Gni fiskestykkene godt over det hele med olje og krydre kraftig med salt og nymalt sort pepper.

Når løken har stekt sine 20 minutter tas langpannen ut av ovnen og oliven og rosmarin legges pannen og dekkes med resten av oljen. Legg fiskestykkene i pannen slik at de ligger oppå rosmarinkvaster og legg resten av rosmarinen på toppen.

Stek videre i 20 minutter. Fall ikke for fristelsen å åpne ovnsdøren før tiden. Da faller temperaturen og fisken blir ikke stekt nok.

Ta pannen ut av ovnen, og la fisken hvile i to minutter. Legg litt rosmarin og olje på hvert fiskestykke og fordel olivenene likt til hver porsjon.

Serveres med hvitløksmajones og eventuelt en bit brød til å ta opp oljen med.

 

 

TIPS

Kokker foretrekker å tilbrede fisk med ben av en god grunn: det hindrer at fisken blir for mye kokt eller stekt og det gir mer smak til den ferdige retten.

Det som er så fint med stor flat fisk som hellefisk, er at beinet går gjennom midten av fisken med en fet og fin filet uten bein på hver side, slik at selv folk som ikke liker med fisk med bein vil elske dette.

Du trenger ikke masse kjeler eller stekepanner heller for å lage denne retten. All tilberedning foregår i en langpanne tilsatt masse kraftfulle italienske smaker som fisken tas til seg under stekingen.

En så fin fisk som hellefisk fortjener enkel behandling, så denne serveres bare med stekte grønnsaker og litt stekesjy. En klatt hvitløksmajones som tilbehør, gjør seg.

 

VIN

For eksempel som vi hadde: Roagna Dolcetto d'alba

 

Tilbake