LAKS I MOUSSELINESAUS

Foto: Finn Raaholt (dobbeltklikk på bildet for større utgave)

600-700 g renskåret laksefilet

smør/olje til steking

SAUS:
6 SJALOTTLØK
1 l fiskekraft (buljong)
3 dl tørr vermut eller hvitvin
3 dl kremfløte
100 g smør
5 eggeplommer
0.5 ts salt
saften av en halv sitron

Slik gjør du:
Skrell sjalottløk til sausen og skjær i skiver. Has i en kjele sammen med kraft, vin og fløte. La det få koke inn (reduseres) til ca. 5 dl. Sil av løken. Pisk inn smør i klatter. Ha eggeplommene i en bolle og pisk dem for hånd et par minutter. Sett bollen over vannbad og ta i den innkokte kraften gradvis. Pisk hele tiden til en luftig, tykk saus. Smak til med litt salt og sitron. La sausen stå i vannbadet mens fisken blir laget.
Skjær fisken i fine skiver og legg dem på smurt ovnsbrett. Settes inn i 225 grader varm ovn. Tiden er 4-5 minutter (etter tykkelse). Noen synes laksen er best med en myk, rosa kjerne.
Serveres straks fra varme, dype tallerkener. Agurksalat og oljestekte potetskiver smaker herlig til.

Tilbake