Skrei på grønnsakseng i leirgryte

Tekst og Foto: Kirsti Bjune
Middag til 4

 

 

Ingredienser

3 - 4 gulrøtter i biter

2 pastinakkrøtter

1 sellerirot i biter

1 purre i biter

2 løk i båter

2 dl grønnsakbuljong

Provencekrydder

600-800g skrei- eller torskefilet

Noen små tomater

Salt på fisken etter smak

Bladpersille

Fremgangsmåte

Leirgryten legges i vann i en halv time. Legg i grønnsaker, buljong og provencekrydder. Gryte med lokk settes i kald ovn som settes på 200 grader, nederste rille. Etter 50 minutter tilsettes fisken i passe små stykker, tomater og bladpersille. La stå i 15 minutter til med lokk. Sjekk om fisken er ferdig kokt. La stå uten lokk videre i ovnen i 5 minutter uten lokk.

 

Servér.

 

Opprinnelse og historie
Metoden med å tilberede mat i lukkede leirkar over ild er nok en av de aller eldste tilberedningsmetoder av mat vi kjenner til, og er fortsatt brukt over hele verden.

 

Vi fant igjen vår Römertopf innerst i skapet etter nesten 30 år, og begynte å lage mat i den. Lett og godt. Anbefales.

Vintips

En fruktig hvitvin. Riesling?

Tilbake