MAGERT, RIMELIG OG SVINAKTIG GODT

Det lekreste kjøttet på grisen er biffen, det vil si renskåret kjøtt fra låret, uten fett og sener. Du finner det i kjøledisken, pakket som skinkebiff.

Man kan kanskje stusse litt over betegnelsen skinkebiff, som får en til å tenke på røkt og saltet kjøtt. Svinebiff hadde muligens vært klarere. Et spennende produkt er det i alle fall, som nok er blitt overskygget av koteletter, ribbe og svinestek. Noe dyrere, men til gjengjeld hverken med fett eller ben å skjære bort.

Tradisjonsrik mat

Svinekjøtt er tradisjonsrik mat her i landet, og rimelig i pris. Svinekjøtt er magert, bare 2-4 % fett (halvparten umettet). Kjøttet er mildt i smaken og passer like godt sammen med søte, friske frukter som ananas, eple, fersken og appelsin - som med sterke krydder og sauser. Og det er supert å marinere.

Fritt i bingen

Fra 1997 skal grisen også få det bedre. Norske myndigheter har bestemt at griser skal få boltre seg på større plass og gå fritt i bingen. Dessuten er det godt å vite at norske griser er fri for alvorlige sykdommer og ikke spiser for med antibiotika eller hormoner. På norske restauranter er retter av svin svært begrenset. Det er liksom ikke helt akseptabelt som gourmetmat. Men vi kan jo kokkelere litt på hjemmebane. Med skinkebiff.

VIN TIL SVIN

TACO MED SKINKEBIFF

Her kan du enten bruke de sprø tacoskjellene eller de myke tacosene (som er lettere å spise). Det går også an å bruke lomper.
ca. 800 g skinkebiff olje 1 pose Taco Seasoning Mix
12 tacoskjell
1 dl vann
finstrimlet salat
3 tomater i terninger
5 dl revet ost
1 hakket løk
rømme

TACO-SAUS

Skjær biffkjøttet i strimler og brun det raskt i stekepannen med olje. Tilsett Taco Seasoning Mix og vann, rør om og la det hele trekke til vannet er kokt inn. Varm tacoskjellene 10-25 min. i stekeovn ved 150 grader. De varme tacoskjellene fylles med kjøtt, løk, tomater, salat og ost. Topp med 1 ts rømme og tacosaus.

APPELSINBIFF

Svinekjøtt og appelsin er en spennende kombinasjon. Som tilbehør har vi brukt pasta med grønnsaker. En pose grønnsaksblanding fra fryseren kan ev. erstattes med de friske grønnsakene. Kokt ris tilsatt grønnsaker passer også bra til. Server biffen på en seng av pasta.
4 skinkebiffer
salt, pepper
smør
saft av en appelsin
1 ss rosmarin
1 / 2 ts malt ingefær
2-3 gulrøtter, finstrimlet
1 liten purre, i ringer

Brun smør i pannen og stek biffene raskt på begge sider på forholdsvis sterk varme. Dryss på salt, pepper og rosmarin og hell på appelsinsaft. Legg på lokk, trekk pannen til side og la biffene ettersteke 10 min. Gulrøttene kan du strimle ved å skjære på langs med ostehøvel og deretter kutte dem i strimler. Kok pastaen som anvist på pakken. Tilsett 1 ss olje i kokevannet. La strimlet gulrot og purreringer koke med de siste 3-4 min. av koketiden.

TOMATFORM

Serveres med brød.
800 g skinkebiff
2 løk i ringer
1 squash i skiver
5 poteter, skrelt i skiver
1 aubergine i skiver
1-2 bokser hele tomater (a 400 g)
1 boks hermetiske bønner
4 dl buljong (terning + vann)
2 ts basilikum
1 ts paprikapulver
salt, pepper

Skjær kjøttet i 3 cm store biter. Brun det raskt i olje i stekepanne. Stek litt og litt av gangen. Legg kjøtt og grønnsaker i en ildfast form. Dryss på krydder og tilsett buljong. Stek ved 200 grader i ca. 45 min.

WOK

Serveres med kokt ris og grønn salat. 800 g svinebiff i strimler
1 squash i terninger
1 løk i skiver
1 paprika i terninger
1 boks ananas med lake
1-2 ts karri
salt, pepper
3 ss kokosmasse
peanøtter

Stek kjøttet raskt i små omganger i wok eller stekepanne med høye kanter. Legg kjøttet til side og fres grønnsakene knapt møre noen min. Legg kjøttet tilbake i woken, tilsett ananasbiter og hell over laken. Smak til med karri, salt og pepper. Dryss kokosmassen og peanøttene over rett før servering.

RASK SKINKEBIFF

Enklere kan det ikke gjøres. Serveres med kokt ris, grønn salat og brød.
4 skinkebiff
1 stort glass med Uncle Ben’s sur-sør saus

Brun smør i pannen og stek biffene raskt på begge sider på forholdsvis sterk varme. Hell over Uncle Ben’s sursøte saus og la biffene ettersteke i sausen på svak varme i ca. 5 min. KARRIBIFF

Kjempeenkel rett med mye smak. Serveres med pasta, grønn salat og rømmedressing.
4 skinkebiffer
2 dl revet eple
2 dl revet ost
2 ts karri

Brun biffene raskt i varm panne og dryss på salt og pepper. Bland sammen eple, ost og karri og legg blandingen over hver av biffene. La det hele ettersteke på svak varme i ca. 5 min.

SKINKE-TOURNEDOS

Kombinasjonen av baconet og det rene svinekjøttet er nydelig. Som garnityr passer det meste. Søtt og surt. Serveres med bakt potet og grønn salat med eddik / oljedressing.
4 skinkebiffer
4 skiver bacon

Form biffene til en runding og surr baconskiven rundt, fest den med tannpirker. Stek raskt på begge sider i varm panne og dryss med salt og pepper. Oppå biffen legger du f. eks.
En skive hvitløksmør og kapers
En skive kryddersmør og frisk sjampinjong
En skive hvitløksmør og forvellede purreringer
En skive appelsin
Hakket sylteagurk og rømme
En sitronskive og hvitløk smør
Rips- eller rognebærgele

CHOP SUEY (LITEN PORSJON)

Serveres med kokt ris. 200 g skinkebiff i 2 cm terninger
Marinade:
1 ss soyasaus
1 ss sherry
1 / 2 ts salt
1 ts sukker
1 ts maisenna
Saus:
1 ss soyasaus
1 / 2 ts salt
1 ts sukker
1 ts maisenna
4 ss vann
2 røde paprikaer i terninger
2 grønne paprikaer i terninger
200 g reker, rensede
100 g cashewnøtter
2 hvitløksbåter, finhakket
soyaolje

Gni kjøttet inn med marinaden. Bland sausen. Varm opp 2 ss olje og stek paprikaen i 2 min. Legg til side. Varm opp 3 ss olje. Ha i hvitløk og svinebiff og stek i 3 min. Tilsett paprikaen samt 1 / 4 kopp vann. La det hele koke under lokk ca. 2-3 min. over sterk varme. Hell sausen over og bland lett. Strø reker og cashewnøtter over til slutt.

LØRDAGSBIFF

Serveres med ris, bakt potet eller pasta, brød og salat.
800 g skinkebiff i strimler
smør
salt og nykvernet pepper
2 løk i skiver
2 hvitløksbåter, finhakket
2 paprikaer i ringer
ca. 20 sjampinjong i skiver
2 1 / 2 dl fløte
2 dl melk
1 buljongterning
1 ss worchestershiresaus eller soyasaus
1 ts timian
salt og pepper

Stek kjøttet raskt i små porsjoner og legg det til side. Stek løken blank, fres med sjampinjong og tilsett paprika og hvitløk. Hell over fløte og melk, tilsett buljongterning, worchestershiresaus og timian. La sausen koke inn litt. Smak til med salt og nykvernet pepper. Legg over kjøttet og la alt bli gjennomvarmt.

SKINKEBIFF GORDON BLEU

Denne retten er litt mer avansert, så her kan du imponere litt. Serveres med kokte / bakte poteter og grønn salat.
4 skinkebiffer
2 ts sennep
4 skiver kokt skinke
4 skiver hvit ost, sveitser eller Jarlsberg
3 ss hvetemel
salt, pepper
1 egg
ca. 1 dl griljermel
smør

Skjær en lomme i hver av biffene. Fyll med sennep, skinke og ost. Klem godt sammen og fest med tannstikker. Vend biffene i mel (som er blandet med salt og pepper), deretter sammenpisket egg og til slutt griljermel. Stek biffene i smør i panne ved middels varme til de er brune og så vidt gjennomstekt (ca. 3 min. på hver side).

MARINADER

Bland ingrediensene til marinaden, hell i plastpose sammen med kjøttet. Bind igjen posen og snu av og til. Små stykker kan ligge et par timer i marinaden. 1 / 2 dl tørr hvitvin
2 / 3 dl vineddik
5 ss olivenolje
2 store oppdelte hvitløksbåter
1 / 2 hakket gulrot
noen skiver løk
4 stk. hel hvit pepper
4 korianderfrø
4 einerbær
1 knust laurbærblad
en klype timian
estragon
salvie og mynte
3 / 4 dl sitronsaft
3 / 4 dl olivenolje
6 persilledusker
1 / 2 ts timian eller salvie
knust laurbærblad
1 knust hvitløksbåt
2 dl usøtet ananassaft
2 ss soyaolje
2 ss sitronsaft
1 smuldret laurbærblad
1 krm malt nellik

Tilbake