APPELSIN- OG JORDBÆRSALAT

Tekst og Foto: Sverre J. Dahl (dobbeltklikk på bildene for større utgave)
8 porsjoner

2,5 dl vann
7 ss sukker
3 ss Grand Marnier likør
2 dl appelsinjuice
1 vaniljestang
7 appelsiner
1 ss revet appelsinskall
   (fra ca. 3 appelsiner)
2 pakker frosne jordbær
   á ca. 225 gr, eller en
   halv kurv friske
   (ca. 30 bær)

 image001 

 

Fremgangsmåte
Varm opp vannet og sukkeret slik at sukkeret løses opp til lake. Del vaniljestangen på langs, skrap ut de sorte frøene og ta alt opp i kjelen sammen med appelsinjuice, likør og appelsinskall og ta kjelen av varmen.

La den kjøle seg, bruk eventuelt de frosne jordbærene til å kjøle laken.

Skrell appelsinene og del dem på midten, men ikke bruk kniv. Skjær bort de to ytterste centimeterne på hver side og kast dem og del den resterende halvdelen i ca. 0,5 cm tykke skiver. Del eventuelt disse igjen i kvarte skiver med kniv, slik at salaten blir lettere å spise. Ha appelsinskivene og jordbærene i en bolle og hell laken over.

La salaten stå kaldt til den skal serveres. Den kan gjerne stå natten over.

 

Serveres som den er, eller med krem eller vaniljeis til.

 

Historie
Alle oppskrifter med respekt for seg selv har en historie. Denne retten ble første gang laget en romjul rundt 1990 mens vi bodde på Kværner, da været ikke egnet seg til skitur, ei heller til spasertur av noe lengde for å forbrenne noe av ribbefettet. Første gang ble en oppskrift fra Ingrid Espelid Hovigs rutete kokebok brukt, men etter hvert har retten stadig blitt kalibert til der den er i dag. Tradisjonen er at den i hvert fall skal serveres 2. juledag etter en hovedrett av kjøtt med en utsøkt rødvin til. Den har også vært servert på nyttårsaften, og etter hvert også om sommeren. Det spiselig da også. Men appelsinene er jo flotte om vinteren.

Vintips

Martini Asti eller en søt dessertvin, alternativt portvin.

 

Tilbake