SJAMPINJONGSUPPE
Tekst og foto: Sverre J. Dahl

(Klikk på bildet for større utgave)

 

4 porsjoner
(Etter Karin Dahl)

 

2 ss smør
1 ss hvetemel (toppet)
3 dl kremfløte eller matfløte eller melk
3 dl hønsefond (kraft) eller 2-3 ts hønsebuljongpulver (toppet) løst i 3 dl kokende vann
4 dl melk eller vann
en halvboks sjampinjong i skiver eller ca. 5 dl fersk sopp skåret i skiver alternativt 1 boks tomatpuré
ca. 0.5 ts malt hvit pepper
(salt og eller sort pepper etter smak)
(1 eggeplomme utrørt i litt fløte)

Brun smør i en rustfri kjele på god varme. La smøret bli ordentlig brunt. Det gir smak. Ta kjelen av varmen og ha oppi melet og rør godt så alt melet blandes godt i smøret. Sett kjelen over varmen igjen og spe med fløte og etterhvert kraft i ca. 1 dl porsjoner hver gang. Rør hele tiden for å unngå klumper, og pass på at "grøten" blir gjennomvarm mellom hver gang det tilsettes væske. Når konsistensen begynner å ligne suppe og "grøten" ikke blir tykkere når den blir varm, kan resten av væsken tilsettes. Like før suppen koker, settes varmen ned, og soppen ta i. Småputrer i ca. 5 minutter og serveres rykende varm.

Lages suppen med fersk sopp kan man vente til rett før servering med å tilsette soppen, det gir en friskere soppsmak. Prikken over i'en får man ved å røre ut en egge plomme i litt fløte som røres i gjennom en sil rett før servering og etter at suppen er tatt av varmen. Etter dette må ikke suppen koke igjen.

Suppen kan varieres i det uendelig ved å erstatte soppen med lettkokt blomkål eller brokkoli, tomatpuré, asparges eller purre. Resultatet blir da ikke sjampinjongsuppe, men henholdsvis blomkålsuppe, brokkolisuppe, tomatsuppe osv.

Brød eller Ciabatta med smør til.
Drikkeforslag: En halvsøt eller søt sherry som Dry Sack eller Bristol Cream.

Tilbake