MULLIGATAWNY SUPPER

Inspirert av oppskrift funnet på Internet
(ikke lenger aktiv link)

Fra ”Kjøkkenet på Knatten” hos Annemarte og Johan Borgen

6 porsjoner

1 dl løk, hakket
2 stilker selleri, hakket
1 gulrot i terninger
1/2 dl smør
1.5 ss hvetemel
1.5 ts karri
8 dl kyllingbuljong eller kyllingfond
1/2 eple, utkjernet og hakket
1/2 dl ris
110 g kyllingbryst uten bein, i terninger
salt
malt sort pepper
1 klype tørket timian
1 dl varm kremfløte

Fres løk, selleri, gulrot og smør i en stor suppegryte. Tilsett mel og karri, og kok i 5 minutter. Tilsett kyllingkraft, bland godt, og kok opp. La suppen putre omtrent 1/2 time. Tilsett eple, ris, kylling, salt, pepper og timian. La suppen putre i 15 til 20 minutter, eller til risen er ferdig. Tilsett varm fløte ved servering.

Forberedelse: 20 minutter, koketid: 1 time

 

Kanskje 4-8 porsjoner

2 løk
1 hvitløksfedd
1 ss smør
1 ss karri
2 gulrøtter
1 eple
1 tomat
1 dessertskje hvetemel
salt
buljong med fiskekraft
1 kopp kokt ris
røkt fisk

 

Hakk løk og hvitløk. Freses langsomt i smør, tilsett karri og kok opp. Ha i finhakket eple, gulrot og tomat, dryss på mel, eventuelt salt. La koke litt til melet er absorbert i massen, tilsett kraft, kok opp, ha i renset, røkt ukokt fisk, makrell, sild, kolje eller kveite. Ha i ris rett før servering. Det skal ikke være mer ris enn at den ”flyter litt rundt”.

Uvisst hvor denne kommer fra

2 ss smør
1 gulrot
½ sellerirot
½ løk
½ purreløk
2 ss karri
1 ts malt nellik
2 laurbærblad
1 dl melk
8 dl kyllingkraft
1 dl kokt ris
100 g kokt kyllingkjøtt
15 skåldede mandler
1 dl kokosmelk
salt og pepper


Skjær grønnsakene i små terninger og fres dem i smøret. Tilsett karri og nellik. Fres videre i 1 minutt. Varm melken til kokepunktet. Tilsett mel og rør godt ut. Tilsett varm melk. La stuingen koke ca. 5 minutter. Rør stuingen ut i kyllingkraften. Tilsett laurbærblad og kok opp.
Tilsett kokt ris, kyllingkjøtt og skåldede mandler. Smak til med salt og pepper. Hell suppen over i en suppeterrin og tilsett kokosmelken rett før servering.

Kyllingkraft:

Bein og avskjær fra 1 kylling
skrell fra 1 gulrot
½ løk
skrell fra ½ sellerirot
avskjær fra ½ purreløk
1 ss olje

Del kyllingbeina i grove biter. Fres kyllingbeina i olje i en kjele. Ha i grønnsakavskjæret. Fyll på kaldt vann til det dekker beina. Kok opp. Skum av kraften og la den småkoke 25 minutter. Sil av kraften og avkjøl.

 

Navnet "Mulligatawny" sies å komme fra to tamilske ord som betyr "pepper suppe" og karri er den ingrediensen som gir denne utrolige suppen så delikat smak. Suppen skal ha ”imperieindisk” opprinnelse. Noen hevder også at den har skotsk opprinnelse. Egentlig er suppen av tamilsk opprinnelse, men lages der uten kylling, men på en slags kraft av en spesiell type frukter. Og det skal være linser og mye pepper i den opprinnelige utgaven. Engelskmennene i India tilførte kyllingen og erstattet pepperen med karri.

Serveres i "Grevinnen og hovmesteren" hver lille julaften på NRK.

Til suppen kan det drikkes sherry slik miss Sophie gjør på NRK, og etter å ha prøvet en standard Dry Sack (halvtørr) ble den funnet tilfredsstillende. Et annet alternativ, som også gjør susen, er en hvit Pinot Gris fra Alsace. For eksempel Freyburger Tokay-Pinot Gris Réserve 2000.

 

Tilbake