POLSKE DUMPLINGS (USZKA) TIL SUPPER

 

Tekst: Sverre J. Dahl

Foto: Sverre J. Dahl og Finn Raaholt

 

4 porsjoner

Deig (nok til ca 35 dumplings)
(Forberedelse 30 minutter,
koketid 10 minutter)

5 dl     hvetemel

1/2 ts salt

1        egg, pisket

3 ss    vann eller mer ved behov

 

Fyll

(Forberedelse 20 minutter,
koketid 15 minutter)

2-3 dl  finhakket sjampinjong

2 ss    smør

1        sjalottløk, finhakket

1 ss    brødsmuler av hvitt brød

2 ss    persille, finhakket

1        egg, pisket

Salt og pepper

 

Til koking

1/2 – 1 liter kraft, buljong eller saltet vann

 

Suppeoppskrift her.

 

Fremgangsmåte Deig

Ha mel i en bolle. Bland inn saltet og så egg og vann. Kna til det blir en smidig deig; tilsett mer vann ved behov. Ta deigen ut av bollen, dekk den med plast og la den hvile i 20 minutter.

Kok opp kraften, buljong eller vannet. Kjevle ut deigen veldig tynt på en lett melet flate. Kutt opp i 5 x 5 cm firkanter. Legg en skje fyll på hver firkant. Fukt to av sidene av deigen med vann og brett over slik at det blir en trekant. Press ut eventuell luft. Drypp litt vann på et av hjørnene og brett over til motsatte hjørnet og press dem sammen. Det kommer til å se ut som en trekantet hatt. Gjenta prosessen med resten av deigen.

 

Fremgangsmåte Fyll

Smelt smør i en kasserolle, ha i løk og fres i 5 minutter eller til løken blir gjennomsiktig. Tilsett den finhakkede soppen og kok i 10 minutter eller til væsken har fordampet og det begynner å frese. Ha blandingen over i en bolle og bland inn brødsmuler, egg og persille. Smak til med salt og pepper og bland til en fast pasta. Settes til side for avkjøling før den "pakkes inn i" deigen.

 

Historie

Polske "Uszka", også kjent som små ører på grunn av formen, er en av tre typer polske fylte "dumplings/crepes" i tillegg til "pierogi" og "nalesniki". De lages typisk med velsmakende krydret fyll og kokes i buljong eller kjøttkraft. Soppfylt "uszka" servert i rødbetsuppe er en favoritt til julaften våkenattsmiddagen "Wigilia". Minner om Italienske "Tortellini" og kinesiske "wontons".

 

Deigen utkjevlet, oppdeling pågår

 

En skje fyll på hvert deigbit

 

Koking av dumplings i kraft

 

Litt dill på før servering

 

Tilbake