SOLJANKA eller SOLYANKA

Tekst og Foto: Sverre J. Dahl
10 porsjoner som forrett, kan bli hovedrett til 6-8 med brød (rugbrød) og smør

 

Ingredienser

500 g laks (enten hel filet med skinn og bein eller ferdig kuttede skiver)

1 gulrot (skåret i strimler)

¼ sellerirot (eventuelt hvitkål)
(skåret i strimler)

1 purre

1 gul løk (skrelt og kuttet i mindre biter)

3 ss tomatpure

2 fedd hvitløk (hakket med spiren i midten fjernet)

4 ss kapers

20 oliven skåret i skiver (sorte eller grønne)

1 dl hakket persille

2 dl tørr hvitvin

1,5 l fiskebuljong (terning)

3 ss smør

½ ss salt

½ ts timian

3 dl rømme til servering

Fremgangsmåte
Hvis det brukes hel filet; skjær ut benet og ta av skinnet. Hvis det brukes skiver, skjær bort den nederste, fete buk-delen av stykkene. Skjær laksekjøttet i fine terninger.

Kok opp fiskebuljongen, legg oppi laksebeinet og eventuelt skinn eller de fete fiskestykkene sammen med den grønne delen av purren, halvparten av persillen, og den gule løken. Kok forsiktig i ca. 15 minutter.

Rens og skjær de øvrige grønnsaken i strimler, oliven i skiver.

Smelt smøret i en romslig kjele. Tilsett de strimlede grønnsakene (ikke oliven). Fres noen minutter uten at det får farge. Tilsett tomatpure og hvitløk og fres et øyeblikk til.

Sil laksebuljongen over i kjelen med de freste grønnsakene. Kok opp og kok forsiktig i 5-8 minutter. Skum av ved behov. Tilsett tilslutt lakseterningene, oliven, kapers, resten av persillen og vin. Kok opp å la suppen trekke 3-5 minutter til.

Smak til suppen med salt og timian.

Serveres rykende varm med rømme som tilbehør. Med smør og brød kan suppen serveres som en hovedrett.

 

Opprinnelse og historie
Denne suppen er en syrlig østeuropeisk suppe, særlig utbredt i Russland og Ukraina samt i de østlige delene av Tyskland. Lages oftest på kjøtt og pølse med oliven, kapers, dill og sitronskiver. Suppen kan ha Ukrainsk opprinnelse fra 1800-tallet. Den omtales som en «alt unntatt oppvaskkummen»-suppe - altså en suppe der man «tager hva man haver …», men den smaker mye bedre enn navnet skulle tilsi.

Sol er salt på russisk, men navnet «соля́нка» kan også vise til bonde eller nybygger. Den finnes i minst tre varianter: Med kjøtt, vegetarisk (sopp) eller med fisk. Varianten som er beskrevet her er basert på laks og er hentet fra Görn Helleblads bok God Fisk (1986). Han kaller suppen Seljanka. Les mer om opprinnelsen her: Solyanka - Wikipedia

Vintips

Vodka eller en fruktig hvitvin

Tilbake