CRÊPES SUZETTE

Tekst og foto: Sverre J. Dahl (Klikk på bildet for forstørrelse)

Antall porsjoner 4-6, 1 time, litt komplisert

 

Ingredienser

 

1,5 dl hvetemel

¼ ts salt

1 ss sukker

2 ts vaniljesukker

1 dl melk

1,5 dl kremfløte (kan bruke melk)

3 egg

50 gr smeltet smør

1 ss appelsinlikør (Cointreau)

1 ss brandy eller Grand Marnier

 

smør til steking

 

 

 

Saus

2 ss smør

2 dl melis

saft og skall av 1 appelsin

saft av 0,5 sitron

2 ss appelsinlikør (Cointreau)

2 ss brandy eller Grand Marnier

 

1 appelsin i skiver til pynt

 

 

Kan serveres med vaniljeis til.

 

Tilberedning

Pannekaker Bland mel, salt, sukker og vaniljesukker. Tilsett melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett fløten. Visp inn eggene og tilsett smøret under omrøring. La røren svelle i ca. 15 minutter.
Stek tynne pannekaker på forholdsvis sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden. Brett dem først en gang, så en gang til og legg dem på en tallerken.

Saus Smelt smøret i pannen. Rør inn melis, appelsin- og sitronsaft og -skall. Legg i pannekakene i vifteform og ta pannen av varmen og la sausen trekke inn i 15-30 minutter. Sett pannen over svak varme og legg lokk over og la det hele varme seg langsomt. Rett før servering legges appelsinskiver inn mellom pannekakene som vist på bilde. Hell likøren over, la det bli varmt og tenn på.
 

 

TIPS

Det er usikkert hvor retten har fått sitt navn fra, men noen historier nevnes ofte.

 

Den berømte franske kjøkkensjefen Henri Charpentier (eller var det hans 14 år gamle uerfarne assistent?) laget i 1896 pannekaker i likør til prinsen av Wales, senere kong Edvard VII av England på Cafe de Paris i Monte Carlo. Plutselig tok det fyr i pannekakene. Kjøkkensjefen lot ikke dette uhellet forstyrre serveringen. Kongen ble svært begeistret for den herlige smaken og pannekakene ble kalt Crêpes Suzette til ære for en ung dame som satt ved kongens bord. Det har siden blitt påvist at dette er et bedrag.

 

Første forekomst av slike pannekaker på trykk er i August Escofferi's Modern Cookery fra 1907. Der refereres de til som Suzette pancakes.

 

En annen variant hevder at Suzanne Reichenberg, en skuespiller med artistnavnet Suzette, spilte tjenestepike i en fransk komedie i 1897. I handlingen inngikk et måltid hvor hun serverte pannekaker. Monsieur Joseph, innehaver av den nærliggende Restaurant Marivaux, laget pannekaker til hver forestilling. For å fange publikums oppmerksomhet og dessuten varme pannekakene som skuespillerne måtte spise kveld etter kveld, serverte han dem flambert …

 

Retten så trolig dagens lys første gang rundt århundreskiftet.

 

Les mer om opprinnelsen her (engelsk):

http://en.wikipedia.org/wiki/Cr%C3%AApe_Suzette eller http://www.foodtimeline.org/foodfaq2.html

 

DRIKKE

For eksempel kaffe og appelsinlikør.

 

 

Tilbake