Torsk med spekeskinke og karamellisert løk
Foto: Sverre J. Dahl

 

Antall porsjoner: 4

Torsk og tomater

600 g torskeloin

4 skiver spekeskinke

litt rosmarin

salt og pepper

litt olivenolje

12 cherrytomater

 

Karamellisert løk

2 rødløk, i ringer

1-2 ss smør

1,5-2 ss sukker

1,5-2 dl rødvin

1/2 dl balsamicoeddik

2 ss grov sennep

1 ss smør

salt og pepper

 

Brokkolipuré

1 brokkoli

2 kokte poteter hvis du har

1 bit selleri

1 halv løk eller 1 sjalottløk

1-2 ss smør

fløte

salt og pepper

 

Tilbehør

aspargesbønner eller annet tilbehør

lettsaltet vann

TORSK OG TOMATER: Del torsken i 4 porsjonsstykker og la den ligge i kaldt rennende vann fro å bli hvit og fin. Tørk den med kjøkkenpapir, før du krydrer med litt salt, pepper og litt rosmarin. Rull torsken inn i spekeskinken. Legg tomatene og torskestykkene (med «skinkeskjøten» ned) i et smurt ildfast fat og stek ved ca. 160 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i ca. 15 minutter, til torsken er ferdigstekt og så vidt «flaker» seg. Ta formen ut av ovnen og la fisken hvile under aluminiumsfolie i 2-3 minutter.

 

KARAMELLISERT LØK: Stek løken i litt olivenolje, til den blir myk og litt brun. Tilsett sukkeret og rør til løken er karamellisert. Ha i rødvin og balsamicoeddik, rør godt sammen, og gi det hele et oppkok. Skru ned varmen og la løkblandingen stå å trekke litt, til væsken er redusert til omtrent det halve. Ha i sennepen i løkblandingen og smak til med smør, salt og pepper.

 

BROKKOLIPURÉ: Del brokkolien opp i mindre biter. Kapp løk og selleri i mindre biter. Kokes i usaltet vann til brokkolien er mør, etter ca. 12 minutter. Mos grønnsakene med en stapper. Tilsett smøret og deretter fløte til du får ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

 

ASPARGESBØNNER: Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann, til de er møre etter ca. 2 minutter. Hell umiddelbart av vannet.

 

ANRETNING: Servér torsken på brokkolipuréen, karamellisert løk, bakt tomat og grønnsakene, og gjerne med et glass god rødvin til. Barbera d´Alba gikk svært bra.

 

Tilbake